< Prijašnji     Sljedeći >

Bajro Bajrić

Bajro Bajrić rođen je 1959. u Trnovi, Sanski Most. Pedagošku akademiju – smjer razredne nastave završio u Banja Luci.
Kao učitelj razredne nastave u osnovnoj školi radio u Bosni i u Zagrebu, gdje živi od 1982. godine.
Od 1994. sudjelovao u radu romskih udruga u svojstvu voditelja ljetnih škola za romsku djecu i mladež i suradnika u romskim časopisima.
1998. godine jedan je od osnivača Udruge Romi za Rome Hrvatske u kojoj od tada obnaša funkciju predsjednika.
U okviru iste udruge voditelj je projekata: «Ljetna škola za romsku djecu i mladež» (1999 -), «Eko Romi za Rome» (2000-2002.), «Kako su živjeli naši stari» (2001.-), Časopis «Mladi za mlade» (2001. -), «Izjednačavanje obrazovnih mogućnosti kroz pripremu romske djece za školu» (2002. – ), «Zdrava zajednica» (2002. -), Interkulturalni program «Mladi za mlade» (2003. -) «Produženi boravak za romsku djecu» (2003. -) .
Autor je dvojezične zbirke pjesama socijalne tematike «Tamo je sunce/Odori si o kham» (objavljene 1999.) te ko-autor priručnika «Zdrava zajednica – odgoj i obrazovanje za okoliš» (2003.).
Aktivno sudjeluje u promoviranju prava romske djece i mladeži na području obrazovanja.

ĐURĐEVDANSKA JUHA

Sastojci:

45 dkg poriluka
35 dkg krumpira
1 dcl slatkog vrhnja
2 dcl kiselog vrhnja
sol, papar, ljuta paprika

Način pripreme:

Krumpir ogulite, narežite na kriške i stavite kuhati. Kad se skuha, u vodu dodajte narezani poriluk. Kuhajte minutu, divje. Zatim sve dobro usitnite, ponovno vratite u lonac i nastavite kuhati. Dodajte ljutu papriku, papar i sol, zatim dodajte slatko vrhnje. Gotovu juhu ukrasite kiselim vrhnjem i komadićima kuhanog poriluka.

Dobar tek!

PRŽENE MLADE KOPRIVE

Sastojci:

1-2 kg mladih kopriva
1,5 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
malo ulja i soli
2 dl kiselog vrhnja

Način pripreme:

Mlade koprive odvojite od korijena i žilica te dobro operite. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte 10-15 minuta da omekšaju. Za to vrijeme nasjeckajte crveni luk i češnjak i popirjajte ih na ulju. Tada dodajte usitnjene koprive, začinite solju i pržite petnaestak minuta. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje. Gotovo jelo od kopriva možete poslužiti kao dodatak mesu ili umjesto špinata s krumpirom i jajima.

Dobar tek!

ROMSKI ŠEKERIĆI

Sastojci (za jednu osobu):

10 dkg sitnog šećera
3-4 očišćenog oraha

Način pripreme:

U zagrijanu tavu ravnomjerno posipajte sitni šećer i žlicom miješajte da se ravnomjerno otapa. Sitno iscjeckane, ili najbolje, samljevene orahe, također ravnomjerno posipajte u rastopljeni šećer. To miješajte minutu-dvije dok se ne stvori gusta smjesa šećerne otopine i oraha. Zatim smjesu oblikujte žlicom (obično u obliku posude u kojoj to radite) i ostavite da se hladi.

Dobar tek!

JEZIK U UMAKU NA CIGANSKI

Sastojci:

1 jezik
1 mrkva
2 listića peršina
lovorov list
10 dkg slanine
8 dkg luka
3 dkg masti
3 dkg brašna
1 dcl vina

Način pripreme:

Skuhajte goveđi jezik u vodi sa zelenjem, lovorovim listom i paprom. Kad jezik omekša izvadite ga iz vode, očistite, nabodite narezanom slaninom. Na masti prijajte kosani luk s malo crvene paprike i dodajte kuhani jezik. Zapršku od 3 dkg brašna zalijete vodom u kojoj se kuhao jezik, pa kad prokuha, prelijte njome jezik. Ostavite sve zajedno da kuha 5 minuta pa onda dodajte vrhnje. Možete dodati dvije suhe kobasice narezane na ploške koje treba malo porkuhati s jezikom i umakom.

Dobar tek!

LAŽNI ZEC

Sastojci:

50 dkg mljevenog miješanog mesa
2 žemlje namoćene u mlijeko
2 jaja
komadić pržene slanine
fileti
sitno isjeckani luk
peršin
sol i papar
2 tvrdo kuhana jaja
slanina narezana na rezance
2 dcl kiselog vrhnja

Način pripreme:

Meso dobro izmiješajte s istisnutim žemljama, sitno nasjeckanim lukom, komadićima pržene slanine, filetima, peršinom i 2 jaja. Prema ukusu dodajte soli, papra i paprike. Kada dobijete glatku smjesu, u sredinu stavite 2 tvrdo kuhana jaja, pa oblikujte. U masu nabodite komadiće slanine i pecite u pećnici 30-40 minuta. Kod pečenja meso zalijevajte mašću od ispržene slanine. Kad je meso već gotovo, prelijte ga kiselim vrhnjem i pecite još 5 minuta.

Dobar tek!

NAPITAK OD ŠEĆERA

Sastojci:

šećer
voda

Način pripreme:

U zagrijanu metalnu posudu ravnomjerno posipajte sitni šećer i miješajte žlicom da dobijete šećernu otopinu žućkaste boje. U tu otopinu nalijete vodu, zatim sve još prokuhajte oko dvije minute, pazeći da se šećerna otopina ne zalijepi za posudu odnosno da ne zagori. Napitak se hladi 5-10 minuta i tada se može piti.

Dobar tek!

INSTITUT ZA ANTROPOLOGIJU

Ljudevita Gaja 32
10000 Zagreb, Croatia, p.p. 290
Tel: (+385) 01 55 35 100
Fax: (+385) 01 55 35 105
www.inatro.hr

BAZA

Prijava/Registracija u bazu podataka

PRIJAVI SE